Nasıl normalleşiriz? Normalleşmek için ne yapmalıyız?
Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Davet Beyaz, afet gibi geniş kitleleri etkileyen travmalar sonrası normalleşme değerlendirmesi yaptı.
Normalleşme olarak adlandırılan kavramın tanımı konusunda uzmanlaşan Klinik Psikolog Davet Beyaz, “Normalleşme, bir kriz ya da afet sonrasında oluşan zorlu koşulların hafifleyip, bireylerin acı, kayıp ve kayıplardan kurtulmaya başlamasıyla normal hayata dönüş sürecini ifade ediyor. ve yaşadıkları travma. Bu süreç herhangi bir kriz veya afet sonrasında gerçekleşir ve insanların normal hayatlarına dönmelerine yardımcı olur. Ancak normalleşme süreci herkeste aynı şekilde işlemeyebilir ve bireylerin normalleşme süreci farklılık gösterebilir. söz konusu.
Acı ve üzüntüyle yüzleşmek
Kahramanmaraş depremi sonrası yaşanan olayların da normalleşme sürecinin bir modülü olduğunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Dave Beyaz, “Normalleşme sürecinde öncelikle acı ve üzüntüyle yüzleşme süreci yaşanıyor. Bireylerin yaşadıkları kaybı ve acıyı kabullenmeleri, duygularını ifade etmeleri, yardım alabilecekleri bir destek sistemi kurmaları çok önemli” dedi. söz konusu.
Bu süreçle birlikte yeniden yapılanma sürecinin de başladığına değinen Uzman Klinik Psikolog Davet Beyaz, barınma, temizlik, su, elektrik gibi temel ihtiyaçların sağlanması gibi adımların bu süreçte manevi ilk yardım olarak görülebileceğini söyledi.
Son olarak Uzman Klinik Psikolog Dave Beyaz, normal yaşam sistemine dönebilmek için günlük rutinleri yeniden kurmanın çok değerli olduğunu söyledi. Uzman Klinik Psikolog Dave Beyaz, “İşe gitmek, okula gitmek, arkadaşlarla buluşmak gibi rutin aktiviteleri yeniden harekete geçirmek olarak ifade edebiliriz. Ayrıca Kahramanmaraş depremi sonrası normalleşme sürecinde bireylerin yaşadıkları travmalardan kurtulabilmeleri için sağlıklı bir destek sistemi, işbirliği ve dayanışmanın tesis edilmesi elzemdir. O konuştu
Terapi ve destek
Sağlıklı bir normalleşme süreci için bireylerin kendilerine ve diğer insanlara zaman ayırması ve profesyonel yardım alması gerekebileceğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Davet Beyaz, “Normalleşme sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için psikolojik destek çok önemli. Ayrıca normalleşme sürecinde bireylerin sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeleri, sosyal etkileşimlerini artırmaları ve mümkün olduğunca ruh sağlıklarını korumaları önemlidir. tavsiye verdi.
Yas tutma sürecinin çoğunlukla bireysel ve bireysel bir deneyim olduğunu ve herkeste farklılık gösterdiğini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Davet Beyaz, “Bazı kişilerde daha hızlı iyileşirken bazılarında daha uzun süre gerekebilir. Bu nedenle Kahramanmaraş depreminden sonra hala yas tutulması normal karşılanabilir. Ancak insanların bu süreçte ihtiyaç duydukları desteği ve yardımı almaları son derece önemlidir. Acılarını paylaşabilecekleri, duygularını ifade edebilecekleri, güvenli bir ortamda konuşabilecekleri terapi veya destek gruplarına katılmaları önerilebilir.” söz konusu.
Toplumda yas sürecine saygı gösterilmesinin ve insanların duygularına saygı gösterilmesinin önemine vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Davet Beyaz, “Kahramanmaraş depremleri sonrası yas süreci, insanların yaşadığı kayıplar ve yaşanan travmaların yarattığı travma ile ilgilidir. deprem. Her insanın yas tutma süreci farklı olabilir ve yas tutma süreci zamanla azalsa da tamamen sona ermesi uzun zaman alabilir. 40 gün kimileri için yeterli olurken kimileri için daha fazla süre gerekebilir.” uyardı.
adım adım normalleşme
Afet sonrası normalleşme sürecinin ve bu sürecin doğru yönetilmesinin de çok değerli olduğunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Dave White, afet sonrası normalleşme sürecinin daha sağlıklı geçmesine yardımcı olacak adımları şöyle sıraladı:
1- İnanç ortamı oluşturmak: Afet sonrası normalleşme sürecinde öncelikle inanç duygusu değerlidir. Acil durumlarla başa çıkmak için gerekli önlemlerin alınması ve insanların kendilerini güvende hissedebilecekleri bir ortamın oluşturulması değerlidir.
2-Temel ihtiyaçların karşılanması: Afet sonrası normalleşme sürecinde insanların temel ihtiyaçları; barınma, yemek, su ve sağlık hizmetleri karşılanmalıdır.
3- Manevi yardımda bulunmak: Afetler insanların ruh sağlığını ve moralini de etkiler. Bu nedenle normalleşme sürecinde insanların manevi bir destek almasına yardımcı olunmalıdır. Bu temel, insanların afet sonrası gerginlik, kaygı ve mutsuzluk-umutsuzluk gibi duygusal zorluklarla baş etmelerine yardımcı olacaktır.
4- Toplumsal bağların güçlendirilmesi: Afet sonrası normalleşme sürecinde toplumsal bağların da güçlendirilmesi gerekmektedir. İnsanlar arasında dayanışma, yardımlaşma ve yardımlaşma sağlanmalıdır.
Uzman Klinik Psikolog Dave Beyaz, bu adımların afet sonrası normalleşme sürecini sağlıklı bir şekilde yönetmeye yardımcı olabileceğini söyledi. “Ancak normalleşme süreci her zaman kolay olmuyor ve farklı afetlerin farklı zorlukları oluyor. Bu nedenle normalleşme sürecinde hem bireysel hem de idari olarak kişilerin ihtiyaçlarına uygun özel tedbirlerin alınması gerekebilir. uyardı.