Bakan Özhaseki: “Cumhurbaşkanımız ‘Kanal İstanbul konutlarını İstanbul depremine hazırlık için kullanabiliriz’ dedi”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Cumhurbaşkanımız ‘Kanal İstanbul çevresinde yapabileceğimiz yerlerde rezerve etmek için epey konut ayırabiliriz’ dedi. O evleri mutlaka İstanbul’a hazırlık anlamında kullanabiliriz” dedi. deprem.’
Bakan Özhaseki, İlbank Sosyal Tesisleri’nde medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Soruları yanıtlayan Özhaseki, fay hatlarını aştı.
Konut yapımında nasıl tedbir alınacağı sorusuna ise, “Fay hatları zaten imar planlarında yer alacağına göre, imar planı çıkarmaya cesaret edecek bir Allah kulu çıkacağını düşünmüyorum” yanıtını verdi. yapı ruhsatı Çünkü bununla ilgili cezai yaptırımlar da bir sonraki maddede olacak.Çalıştığı gibi imar planında kalacak ve bir daha kimse oraya yapılamayacak. sıvılaşmanın olduğu yerde, fay kırılmalarının olduğu yerde de yapamayacaktır.”
“Örnek yapılar inşa edeceğiz”
İlk etap inşaatlarını depremden etkilenen bazı bölgelerde kentlerin meydanlarından başlayarak yerel mimariye uygun olarak yapacaklarını ifade eden Özhaseki, “Örnek olsun. İkinci etap olan tarafta. ,gerçekten geriye ve çevreye gerçek,vatandaşlar kendi evlerini yaparken bizim yaptığımız mimari tarzı da alsınlar.O bölgelerde inşallah haftaya inşallah Malatya’dan başlayacağız.Malatya’da inşaatımıza başlayacağız. haftaya’ dedi.
“Orada kimsenin gönlüne bırakacak durumda değiliz, en kısa sürede hayatı normalleştireceğiz”
Bakan Özhaseki, yerinde dönüşüm projesinde 50 artı 1 şartı olduğunu hatırlatarak, “Yani biz diyoruz ki vatandaş bir binada 10 kişiyse en az 5 kişi görünsün. Gelmezse ne olur. O 5 kişinin bir kere gelmesi bize yetiyor.İlerleme karşılığında parayı ortak hesaba yatırmaya başlıyoruz.İnşaat başlayınca vatandaştan krediyi çekmesini istiyoruz 2 yıl sonra neredeyse 2 yıl sonra 2 ayda kredi tutarının 3 bin liraya yakın olduğunu belirterek, “Ödeyeceği paranın çok önemli bir rakam olduğu için vatandaşı yormayacağı kanaatindeyim. Orayı kimsenin gönlüne bırakacak durumda değiliz, bir an önce hayatı normalleştireceğiz. Vatandaş orada kalmak istemezse rezerv alandan verebiliriz. Sorun yok. Bazen fay kırılmalarında yerler vardır. Orada yapı yasağı olduğu için vatandaşa hakkını nereden vereceğiz, rezerv alandan vereceğiz” dedi.
Özhaseki, yapacakları konutların maksimum 5 katlı olacağını söyledi.
“Elimizdeki imkanları ve yeteneğimizi deprem bölgesine harcamaya çalışıyoruz”
Yerinde dönüşüm projesi için kaynak yaratılıp yaratılmayacağı sorusu üzerine Bakan Özhaseki, “Şu anda yapılacak tek şey maliyet. Bildiğiniz gibi kendi içinde çalışıyor. Bütçeyi büyütmeye çalışıyor. İkincisi, biz kurumlar olarak özellikle bakanlık olarak tamamını bu bölgede harcamaya çalışıyoruz.
“İşçilik açısından sıkıntı çıkacak gibi görünüyor”
Bakan Özhaseki, depremlerde yıkılan yapıların yeniden inşası sırasında sektörün ihtiyacının sorulması üzerine, “İstanbul’da bir yıldan kısa bir süre sonra inşaatlara başlayacağız. Orada bir tablo göreceğiz gibi görünüyor. Ben görmüyorum” dedi. Malzeme anlamında sıkıntı olacağını düşünmüyorum çünkü Türkiye’de inşaat sektörü çok güçlü dünyanın her yerinden iş alıyorlar yurt dışına alıp orada da kullanıyorlar iç piyasaya yönlendirsek , işçilik israfı gibi duruyor ama iç piyasaya getirsek işçilik israfı gibi duruyor.” “İnşaatlarda da esnaflarla ilgili sıkıntılar olduğunu duyuyoruz. Muhtemelen Milli Eğitim ile anlaşarak kısa süreli sertifikalar vereceğiz ve orada kurslar düzenleyerek o alanda çalışmak isteyenlere yeni imkanlar sağlayacağız.” Bölgede ki bu boşluğu biz dolduralım” dedi.
“Bunun üzerinden siyaset yapma lüksümüz yok”
Bakan Özhaseki, İstanbul’daki deprem hazırlık sürecinde bakanlık ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki senkronizasyonun nasıl sağlanacağı ve Ekrem İmamoğlu ile ilgili görüşleri sorulduğunda, “Vakit kaybetmeden, mesai harcamadan işe başlama zorunluluğumuz var. 2. Öte yandan bunun üzerine siyaset yapma lüksümüz de yok.Bakın AK Parti’den kimse bakanlıkta oturmuyor. Ya bir ağabeyin, bir erkek kardeşin ya da bir arkadaşın var. Lütfen, sana yardım etmeme izin ver. En kısa sürede başlayın.”
“Önümüzdeki dönemde kuralları zorlayıp herkesi davet edip ısrar edeceğim”
İstanbul için yapılacak çalışmalarda bakanlık, belediye ve vatandaşın birlik ve beraberlik içinde yer alması gerektiğine işaret eden Özhaseki, deprem riski taşıyan ilçe belediyelerinin yöneticilerine de “Söz belki ağır gelecek ama ben Görevlerini hakkıyla yapmak istiyorlarsa, vicdanları rahat gitmek istiyorlarsa bir an önce vatandaşla görüşmeye başlamaları lazım, plan yapmaları lazım çünkü bilen onlar. Vatandaşın kendisi, isteklerini bilen onlar.Para veririz, yedek yer ayırırız, kirayı veririz.Hangi partiden olursa olsun her türlü yardıma hazırız.Özellikle İstanbul için.O yüzden Bundan sonraki süreçte kuralları uygulayacağım ve herkesi davet edip ısrar edeceğim ama nasıl davranacaklarını biliyorlar, bilmiyorum.”
İstanbul’da olası bir depreme karşı çalışmaların önümüzdeki hafta komisyon kurularak inceleneceğini vurgulayan Özhaseki, “Kaçırdığımız, oradaki bilim adamlarının hazırladıkları, bizim kaçırdığımız, görmediğimiz raporlarda başka şeyler de çıkabilir. Biz de onlardan faydalanacağız. Açık duyuru yapıyorum. O yüzden bu konunun siyasi olarak istismar edilmeyeceğini öngörüyor ve temenni ediyorum.”
“Kanal İstanbul kullanılabilir”
Bakan Özhaseki, İstanbul’daki 600 bin çok riskli müstakil binanın dönüşümünün ne kadar süreceği ve ne kadar kaynağa ihtiyaç duyulduğu sorusu üzerine ise şunları söyledi:
“Yol haritamız belli. Bir yandan rezerv alanlarda konut üretimine başlayacağız. Taslak planlar hazır ama bunları hayata geçirmek biraz zaman alacak. İnşallah altı sekiz yıl içinde bir uçtan inşaata başlayacağız.” Rezerv alanlarımızdaki bina sayısı 350 bin, maddi imkanımız olursa hepsine başlayabiliriz, yine oradaki en eski yapılara öncelik vererek dönüşümü yerinde hesaplıyoruz, hatta bir tane bile ayırabiliriz. Cumhurbaşkanımızın rezerv için hazırlık yapmakta zorlanacağı Kanal İstanbul çevresindeki alanlarda çok fazla hazırlık var” dedi. ‘Sonuçta o evleri kullanırız’ dediler. Bunu da kattığımızda bu 600 bin konutu yapabilecek güçte görünüyoruz. Planlarımız bu şekilde. Muhtemelen altı, sekiz ay, bir yıl sonra inşaata başlayacağız.
Özhaseki, “Biz Bakanlık olarak her yere şemsiyelerle uzanıyoruz, kanatlarımızı açıyoruz ve herkese eşit davranıyoruz, önce bütün belediyelere, sonra bütün belediyelere, sonra bizim belediyelerimiz büyükşehirlerde, ilçemizde olacak” dedi. belediyeler de olacak.”
“30-40 yıl önce yapılan binaların 7’den fazla sarsıntıya dayanacağını düşünmüyorum”
Bakan Özhaseki, rezerv alanlara kutu gibi yan yana 15 katlı binalar dikmek istemediklerini kaydederek, şunları kaydetti:
“Kendi kültürümüze dönmek istiyoruz. Bir an önce bu çalışmalara başlamamız gerekiyor.” – ANKARA